Manu Chao - La Ventura

Dissabte 18/10/2014

Txarango

Divendres 17/10/2014

Calima

Divendres 17/10/2014

Microguagua

Divendres 17/10/2014

Kimbala

Dissabte 18/10/2014

La Sra. Tomasa

Dissapte 18/10/2014

Chicos y Mendez

Divendres 17/10/2014

Los Niños de los Ojos Rojos

Dissabte 18/10/2014

Compromís

Esperanzah al Prat de Llobregat, promogut i organitzat per l’associació GATS, és el germà petit del mateix i prestigiós festival celebrat a Floreffe, Bèlgica, des de fa més d’una dècada. GATS és una entitat del barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, nascuda l’any 2000 de l’impuls de diverses persones vinculades als moviments socials de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona), apostant des del primer moment pel binomi reflexió -acció per intentar transformar realitats generadores de desigualtats socials.

De nou, hem decidit ampliar l’objectiu de treball de Gats, encaixant així la realitat dels nostres projectes. D’aquesta manera, hem incorporat línies d’actuació com l’emprenedoria social per donar més transversalitat al nostre treball i dotar-nos de més eficiència a l’hora de poder canviar realitats negatives que generen desigualtats socials. La finalitat segueix sent la mateixa; intentar sumar en un objectiu comú, com fer que aquest món sigui un lloc més just, habitable, sostenible, més equilibrat i millor repartit i que permeti que tots i cadascun dels habitants d’aquest planeta, puguem ser feliços desenvolupant plenament capacitats, habilitats i somnis.

Utilitzant el acompanyament social, la mobilització a través de la cultura, el foment de la participació, la radicalitat democràtica, l’emprenedoria social o l’agitació ambiental com a eines de treball. Tot des de la reflexió-acció en el nostre espai més local, però amb vistes al món global i en comunió amb el respecte a les persones, al medi natural ia una distribució justa dels resultats positius (beneficis) obtinguts del nostre treball. Durant l’estiu de 2007, un grup de persones vinculades a GATS i al projecte Radiochango, decideixen viatjar fins a Floreffe, un petit poble Belga presidit per una abadia amb una gran tradició en la producció de cervesa artesanal. En aquest poble, des de fa 14 anys, es celebra el Festival de músiques del món Esperanzah !, un projecte que es nodreix per una gran quantitat d’ONG Belgues que fan possible la realització.

La missió d’aquest Festival és treballar per establir un pont real entre la música i les arts i el compromís per a la mobilització de la societat cap a un món més just i sostenible. Volem un món on càpiguen molts mons.

PER QUÈ? Tothom necessita Esperanzah! Un any més, GATS torna a impulsar el projecte Esperanzah! al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, sobre la base dels principis de la nostra associació: “sense reflexió no hi ha acció, i sense acció no hi ha transformació social”, entenent per transformació social a tot el que treballa, des dels diferents àmbits d’actuació, per un canvi global, per donar eines i generar canvis des de la posada en pràctica de projectes.

Sota el convenciment que el festival es construeix per a la millora i el desenvolupament de la comunitat, mantenim aquesta lògica i el compromís amb el nostre barri, mitjançant la mobilització a través de la cultura. Per això, Esperanzah! és un Festival que fa possible, a través de la cultura i la reflexió, que moltes persones coneguin, aprenguin, comparteixin i gaudeixin de debats sobre temes que ens afecten a tots, (com la sobirania alimentària, la justícia climàtica, el dret al treball , la negativa al projecte Eurovegas, el projecte Xarxem Delta, la Xarxa d’Economia Social …), noves formes de relació, noves amistats, noves formes de mobilitzar-entorn al que ens preocupa o ens motiva, alhora que ens fa gaudir de les millors músiques del món.

Esperanzah! no és un festival més, és el Festival. Un festival sostenible en tots els sentits, on tothom té cabuda, nens / es, joves, adults, embarassades, persones amb mobilitat reduïda i gent gran. Un festival que s’autogestiona amb la col · laboració de voluntaris / es, músics, tècnics, treballadors … i que es fonamenta en els models d’economia social en els quals es comparteixen riscos per poder generar impactes positius múltiples en el social, l’ambiental i en el econòmic. El 80% del pressupost del festival Esperanzah !, es destina a pagar salaris de músics, artistes, tècnics i treballadors indirectes, sent en si mateix un element de redistribució, ja que la majoria del que s’ingressa generarà llocs de treball. De curta durada, sí, però així és el món de la faràndula.

Seguint aquests principis, en cas de generar beneficis, aquests es reparteixen millorant els salaris de les persones que treballen al festival, millorant també les condicions dels nostres proveïdors, entre entitats socials, ambientals o culturals i creant un fons de contingències que es diposita en finances ètiques i solidàries. Si un festival pot fer-ho, potser podrem fer-ho en altres llocs. Defensem l’existència d’Esperanzah! i la xarxa que anem teixint al voltant del festival aquí (Prat de Llobregat), a Floreffe, a Burkina Faso, al Brasil, al Perú i des d’aquest any, a la Bretanya, amb els companys del festival Mam Douar … per llançar un missatge clar i inequívoc: Les coses es poden fer de manera diferent i segurament , més lògiques.

La gent i el nostre planeta necessiten idees que puguin millorar les nostres pautes de relació amb el planeta, l’economia, el medi ambient, el treball, la salut, l’alimentació, les persones … Per sobre de tot Esperanzah! vol ser un espai per aprendre de manera informal mentre ho passem bé. Un espai per creure que es pot i fer que es pugui. Un festival que serveixi de punta de llança per a mobilitzar-nos. Cada any és una aventura. Els dos primers anys, va ser un festival sobredimensionat que ens va generar molts problemes econòmics i de sostenibilitat personal. Des de fa dos anys, Esperanzah! s’ha tornat sostenible en l’econòmic, però els canvis de la passada edició no van generar beneficis. El problema va ser que la majoria de festivalers no consumir la beguda a les barres del festival, sinó que “van tirar ‘dels llauners que s’acumulaven als voltants d’accés al recinte. Per aquest motiu, aquest any, hem decidit seguir amb la premissa de l’entrada gratuïta, però amb l’obligació d’adquirir una consumició mínima per accedir, de 2 euros.

COM? Amb l’experiència de les anteriors edicions i la il · lusió recuperada, aquest any 2014 s’ha variat el format de gestió, aconseguint trobar un model de festival sostenible, solidari, col · laboratiu, comunitari i participatiu a tots els nivells, recuperant un grup potent de persones que amb una bona planificació i molta implicació han organitzat tot el treball previ. S’ha programat una magnífica proposta musical i d’activitats en general, i al mateix temps, s’ha aconseguit que els diversos artistes s’impliquessin en el nou model d’organització del festival baixant el seu caixet habitual, amb el compromís de l’entitat de repartir beneficis amb ells.

S’ha millorat la difusió a través dels mitjans, de les xarxes socials, i de la creació de la nova pàgina web www.esperanzah.cat, que gràcies a la col · laboració del voluntariat, ha pogut presentar en cinc idiomes. El vídeo promocional del 2013 va ser vist per unes 4.000 persones, i les funcions de Twitter i Facebook també han estat essencials per a la divulgació i per donar cobertura del dia a dia del festival. També va contribuir a això el concurs d’Instagram i el grup dels Kult, vinguts de la universitat belga de Liège per crear una revista efímera que es va publicar durant els dies del festival. Aquest any repeteixen! Buscant la resposta de la comunitat i de la base social, que és l’únic que pot sostenir un festival com Esperanzah !, van ser claus les campanyes de crowfunding i de #AVALOESPERANZAH.

Moltes persones i col · lectius van fer microavales, que van permetre finançar el festival des de la banca ètica (COOP57), aconseguint més de 40.000 € en avals. Un èxit! http://2014.esperanzah.es/avalo/

AMB QUINA RECURSOS? Per garantir l’accés a tot aquell que vulgui assistir, independentment de la seva capacitat econòmica, Esperanzah! és gratuït, des del convenciment que en aquest moment històric que vivim, facilitar la participació i la creació de sinergies a través d’un espai festiu, és una cosa que no ha d’estar lligat a la compra d’una entrada, pel que el festival està dimensionat per aconseguir els ingressos necessaris a través de la venda de begudes i menjar durant el festival. La beguda és el 60% dels ingressos i per això només ven beguda l’organització.

El menjar és el 40% restant i aquest espai, està obert perquè persones i col · lectius puguin vendre menjar al festival a canvi de col · laborar econòmicament amb aquest. Estem convençuts que hi ha festival per reunir més de 20.000 festivaler / es durant els tres dies de festival. L’equació és simple: si la gent consumeix a les barres i no fos, podrem reunir els € que necessitem per cobrir de forma folgada els costos del festival. Per això, demanem als / les assistents que consumeixin únicament productes venuts al festival.

En primer lloc perquè no són cars, i en segon lloc perquè ens és més fàcil gestionar els residus i no provocar problemes al Parc Nou (parc on es realitza). L’experiència és clara al respecte i ens diu que Esperanzah! és un festival net i responsable, però el botellón o la venda ambulant de llaunes, incideix en aspectes de neteja del parc i de vegades, en la generació de destrosses en plantes. I en tercer lloc, perquè amb cada beguda o menjar que es ven al festival es finança aquest somni, es paguen els sous, el menjar de producció i voluntaris.

Cada beguda de fora, ajuda a que aquest festival no pugui continuar. Això és una mostra més del compromís de la base social que fa possible Esperanzah !: una forma de gaudir i de destinar un petit esforç econòmic perquè el festival sigui possible. La campanya #avaloesperanzah 2013 ens va permetre aconseguir el 50% del pressupost del festival de forma anticipada a través d’un sistema d’avals comunitaris. El desitjable, és que el festival obtingui els recursos necessaris de manera autònoma i es puguin pagar totes les despeses.

Altres aspectes que poden ajudar a sostenir econòmicament són algunes subvencions, col · laboracions en espècie, la campanya del ‘PAM A PAM’, algun patrocini …. Són fórmules de gran interès ja que tot arbre fa bosc, sobretot si prèviament, hem pogut conformar una rica i viva terra. ¿PER QUÈ? Per a la integració en la vida de la ciutat i els ciutadans, mitjançant el desenvolupament d’una dimensió internacional, construïm un festival obert per a tothom, amb un missatge de solidaritat i tolerància i el màxim respecte per la comunitat local. A més de que el festival s’ha dotat de temàtiques i accions transversals com el dret al treball ia una economia més social, o la collaboració amb el banc d’aliments local, el festival sempre s’organitza al voltant d’una temàtica com a eix central.

Aquest any vam difondre el projecte de la XES “Xarxa d’Economia Social”, per formar xarxes sobre el nostre territori. Per això, s’ha dut a terme sota un enfocament ecològic integral per procurar la màxima sostenibilitat: gots reutilitzables, transport públic i càlcul d’emissions de CO2, que després seran compensades amb plantacions d’arbres. Per a la propera edició estem desenvolupant la idea de crear la pastilla de sabó més gran del món (reciclant olis usats), amb un lema tipus: “refrega amb sabó tota la corrupció”. Així, per tot l’exposat, a Esperanzah! apostem per: El dret al treball: 6.200.000 de persones aturades a tot l’estat, més de 600.000 a Catalunya, més de 6000 al Prat de Llobregat.

Milions de persones sense feina en el món, o en treballs precaris que no garanteixen ni la salut dels treballadors i treballadores, ni uns ingressos mínims que els permetin viure dignament. És aquest el món que volem? Al món boig que hem creat, en el qual les desigualtats creixen al mateix ritme que els comptes de resultats de molts bancs o multinacionals, hem de reprendre la lluita entorn del dret al treball digne com a element redistributiu i de justícia social. El treball no pot ser una loteria o alguna cosa amb el que mercadejar, el treball i la seva justa redistribució, és una oportunitat davant la crisi financera, econòmica i ecològica que assota el planeta.

Cal repartir el treball per viure millor i perquè tothom pugui cobrir les seves necessitats mínimes, cal repartir el treball perquè puguem treballar tots i totes. El desenvolupament regeneratiu: Fins on arribarà el desenvolupament sostenible? Una vegada s’entén que el major capital que tenim és el capital natural i que aquest es troba a la terra i en com ens relacionem amb ella, potser serem capaços de passar del pegat de la sostenibilitat al compromís de la regeneració. Segons podem llegir en el llibre del permacultor mexicà Eugenio Grass, tots els béns que necessitem els éssers que habitem el planeta, incloent-hi els humans, s’obtenen dels recursos naturals generats pel capital natural.

Del capital natural, obtenim no només aliments, sinó també roba, mobles, combustibles, automòbils, carreteres i milers de coses més com els serveis ambientals per mantenir la qualitat de vida al planeta: absorbir diòxid de carboni, netejar els mars que embrutem, digerir les barreres que enterrar o filtrar l’aigua que contaminem. La humanitat depèn del capital natural del planeta, el qual proveeix tots els recursos naturals i serveis ecològics necessaris per a la vida. D’aquí que l’equilibri entre consum humà de recursos naturals i la capacitat regenerativa de la natura és el que mantindrà el capital natural intacte i disponible més enllà del concepte de sostenibilitat. Sostenibilitat tal com és aplicada en el nostre món, és ajornar la caiguda, però no evitar-la, regeneració, és equilibrar i en equilibri, no ens caurem.

Esperanzah! es proposa anar pel camí cap al regeneratiu i inicia un procés de menys a més, que ens ha de permetre la integració del festival en aquestes dinàmiques. Per aconseguir-ho, aposta per: Una política cultural responsable Esperanzah! promou la diversitat cultural en la programació d’artistes emergents, innovadors i reconeguts per la seva autenticitat, o el seu compromís amb la qualitat humana política i / o social. Els canvis, han d’arribar des de l’aposta cultural. Per una gestió responsable del medi ambient:

- Tractament adequat “residus”. Avançar cap a una integració d’aquests en altres escales de valor. Més de reciclar, anem a veure en què podem utilitzar aquests residus perquè generin noves pautes de valor cultural, social, ambiental o econòmic.

- Sensibilització ambiental de manera transversal en tots els espais del festival.

- Serveis de restauració amb productes sans, responsables, de producció local i oferts per aturats o entitats d’economia social. Intentar avançar cap a una central de compres responsable al voltant del festival.

- Ús de gots reutilitzables o compostables.

- Respecte de l’entorn.

- Fomentar una mobilitat responsable, l’ús de transport públic, la bicicleta o compartir cotxe.

- Apostar per allotjaments amb política ambiental definida.

- Calcular, i intentar estudiar millores en les emissions de CO2 del festival i compensar aquestes amb plantacions d’arbres en el territori i en col · laboració amb empreses socials a Brasil i Perú. Per una política social responsable

- Cooperació amb una cooperativa financera ètica: COOP57. Avançar cap a que la moneda del festival, sigui el COOP, una moneda pròpia.

- Adequar el festival per al trànsit de persones amb mobilitat reduïda.

- Festival familiar de 0 a +100 anys. Volem un món on càpiguen tots els mons.

- Entrada gratuïta, accés a l’aigua i preus raonables en beguda i menjar. Important destacar que el festival és possible gràcies a la venda de menjar i beguda, per això, demanem que els que assisteixin no portin beguda de casa, ja que si no, el festival no podria continuar ia més, és una pena com sol quedar el parc .

- Acció per a la prevenció i els riscos associats amb l’ús d’alcohol i drogues. La consciència dels problemes Nord-Sud – El consum responsable: elecció dels productes del sector comercial de proximitat i / o comerç just.

- ONG i associacions organitzen El Poble dels Possibles per promoure el respecte universal als drets humans, econòmics, socials i culturals i oferir als assistents al festival l’oportunitat, a través de l’animació o altres accions, de prendre mesures contra allò que genera problemes al nostre món ia les persones que hi vivim i de passar a formar part dels diferents grups i collectius de ciutadans compromesos. L’elecció dels socis ètics.

La integració en la vida de la ciutat i els ciutadans:

- Compromís amb el nostre barri.

- Compromís amb el desenvolupament de la comunitat. Esperanzah no és un gra que surt aquí al costat de Sant Cosme, és un festival fet des de Sant Cosme i amb la collaboració dels veïns del barri i de moltes altres persones que voluntàriament presten el seu treball o coneixements al festival.

- Utilització prioritària de proveïdors locals. Mitjançant el desenvolupament d’una dimensió internacional

- Esperanzah! és membre del Fòrum Europeu de Festival Música al món (www.efwmf.org)

- Les aliances amb Bèlgica (www.esperanzah.be) i Burkina Faso (www.fesdig.com) Un festival obert per a tothom: la integració de les minories i les persones amb necessitats especials, els preus democràtics amb entrada gratuïta i la prevenció en el consum d’alcohol o drogues.

Un missatge de la solidaritat i la tolerància: Esperanzah! és un espai creatiu per a la celebració i l’apreciació de les possibilitats transformadores de la cultura entorn al nostre objectiu de trobar solucions als problemes que afecten la humanitat.

Al Poble dels possibles, imaginem, projectem i compartim idees progressistes per al futur! El respecte per la comunitat local: Res en Esperanzah! tindria sentit sense aquest element.

AMB QUI? Tenim el dret i la disposició de participar en una comunitat, a través de l’acció autoregulada, inclusiva, pacífica i responsable, amb l’objectiu d’optimitzar el benestar públic, per mitjà de grups, plataformes, entitats, administracions o empreses que ens donen suport . Amb les Plataformes: En els últims temps, les plataformes ciutadanes s’estan mostrant com una manera eficaç de pressió i de nova forma d’organització social guiada per causes pures, sense interessos i sense agenda oculta. Simplement societat organitzada de forma totalment horitzontal. Per donar la volta a aquest món, el treball de totes i de tots és imprescindible; el de les plataformes, però també el d’associacions, organitzacions no governamentals i altres estructures que s’han d’adaptar al sentir i al clam dels temps en pro d’aquest anhelat camí del benestar comú.

Esperanzah! vol ser el punt de trobada de les plataformes que vulguin utilitzar aquest espai per alçar les seves causes, recollir les seves signatures o informar del que fan. En el marc del festival, es va presentar la Plataforma de Gestió Cívica del Baix Llobregat, que neix amb l’objectiu de proposar i crear noves pautes de relació i col · laboració entre administracions públiques i la societat civil que redundin en pautes com la creació d’ocupació, la finançament de projectes socials, culturals o ambientals i òbviament, en una major i implicada participació en allò que és de tots: la gestió pública.

El Poble dels possibles: És un espai dins del festival on estan reflectits tots aquells projectes i idees que tenen a veure amb la transformació social. Entenem per transformació social a tot allò que treballa, des dels diferents àmbits d’actuació, per a un canvi global, per donar eines i generar canvis des de la posada en pràctica de projectes. Dit això, el poble dels possibles és una mostra de col · lectius que treballen en aquesta línia. També emmarca els espais de reflexió que formen part de l’essència del festival, enriquint-lo amb una temàtica a treballar. Aquest últim any la temàtica ha tingut el nom de “Xarxem Delta”, una suma de propostes per a l’economia del bé comú al nostre territori.

Al Esperanzah! 2013, com hem vingut fent des de la primera edició, diferents persones van fer xerrades-debat amb la idea d’enfortir la temàtica, així com diverses entitats van poder ensenyar els seus projectes en aquesta petita Gàl · lia que volem construir dins del festival.

HI HA ALTERNATIVES Esperanzah va ser impulsat per GATS com un ingredient més de regeneració del barri de Sant Cosme, un dels més estigmatitzats de Catalunya, tot i els grans avenços que s’han anat consolidant en els últims anys. A partir d’aquí, s’ha procurat que sigui un festival el més divers possible, garantint al màxim l’assistència de tot el món, unint els concerts en directe de músics emergents i de primer nivell amb xerrades i debats d’interès social, sota una perspectiva ecològica integral i incloent als artistes en el repartiment de l’excedent, entrant aquests en la dinàmica de l’economia social: els riscos es comparteixen i els excedents es socialitzen.

La novetat més significativa de l’última edició ha estat la fórmula d’avals, organitzada completament al marge de la banca convencional. COOP57, cooperativa de serveis financers per a l’economia social, ha aportat un crèdit de 15.000 €, i els avals s’han mancomunat, distribuint quantitats a avalar entre molta gent que vol comprometre, de manera que ningú es arruïnaria en l’improbable cas que sortís tot mal ii el crèdit no pot ser retornat pels organitzadors. No va costar gaire: n’hi va haver prou 100 persones amb un aval mitjà de 150 €. La resta (fins a 40.000 € avalats) demostra que la gestió de “un altre món”, és possible.